Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
7 juillet 1970 2 07 /07 /juillet /1970 06:11

 përkthyer nga Esperanto në gjuhën Shqipe nga Bardhyl SELIMI      mund të blihet te
Kadon Enterprises

La Ora Stelo (ylli i artë), që unë e krijova për nderim të Jean-Pierre Puisais-Hée, është një lojë mendore, pjesët e të cilës janë formashumëlarmëshe (më saktë shumëarta).
Shumëartët j janë formashumëlarmëshe, që i kam përftuar duke bashkangjitur shumë trekëndësha aga nga këto 2 trekëndësha të mëposhtëm :

undefined

Këta 2 trekëndësha janë dybrinjëshëm : brinjët e tyre janë përkatësisht 1, 1  dhe undefined për të parin dhe 1, undefined dhe undefined për të dytin.
undefined është numri i artë :
      undefined
2 trekëndëshat quhen "trekëndësha të artë".

Këndet e tyre kanë masa përkatësisht 36°, 36° dhe 108° për të parin dhe 72°, 72° dhe 36° për të dytin.

Por vlen të vërehet se syprinën e të parit e marrim si njësi sipërfaqeje (syprina e tij është 1), syprina e të dytit është undefined.

Shumëartët e mëposhtëm janë renditur sipas syprinave (syprinat e tyre janë shënuar me të kuqe) :
Të 32 shumëartët e mësipërm janë 32 copat e La Ora Stelo.
Ato mbulojnë një sipërfaqe prej 42undefined + 42 ; në se shtojmë 5 trekëndëshat e vegjël, ata kanë një syprinë prej 44undefined + 43 : kjo është syprina e një pesëkëndëshi të rregullt, brinja e të cilit është undefined + 4.
 

 

Qëllimi i parë i kësaj loje është të ribëjë yllin e artë me 22 nga copat e tij. Ja një kornizë e mundëshme për këtë yll që ka një syprinë prej 36undefined + 22 :

undefined

Ka shumë korniza të mundëshme (si shembull të një formimi ndryshe të kornizës klikoni këtu ).

Vetë unë nuk e kam zgjidhjen dhe nuk e di në se ajo ekziston.
(zgjidhje e Robin King)

 

Përkundrazi, unë e di që copat e La Ora Stelo kanë mundësi të bëjnë shumë figura me madhësi të ndryshme :
pesëkëndësharombetrapezayjedhjetëkëndëshabalona, "kapele gomerësh", "këpurdha", "shigjeta", "kapele magjistricash", "dreqër", "pantallona", "këmisha", "freskore", "lule", gjashtëkëndësha, "tenda", paralelogrametrekëndësha, "rrota", "kusi", "malësi", "nori", "flutura", "dhelpra", "fuçi", "pemë me mollë", "kurora",  tetëkëndësha, etj ...

 

Partager cet article

Repost 0
Published by FERROUL Jacques - dans Orstelo
commenter cet article

commentaires